Fejfájás gyötör, ráadásul nem szeretek pisilni! Nem is hinnéd, hogy milyen egyszerű a megoldás!

A képernyő előtti munka és az egyre hosszabb mobilozással töltött idő az elsődleges oka a szem és fejfájásoknak. Most már elérhető a megoldás, szemorvosok segítettek benne.

15 évig irodai környezetben, asztalnál ülve, számítógépen dolgoztam. Elmondhatom, hogy egy idő után, már hullámokban törtek rám különböző fájdalmak különböző testrészeken, minden nap. Jobb napokon, csak egy kis időre fájdult meg a fejem, amit egy – két kávéval sikerült enyhíteni. Rájöttem, hogy így folyamatosan jól dolgozni, és utána még vidáman családi életet élni nem lehet!

Egy apróság, amiről megfeledkezünk nap, mint nap

Reggel, amikor felkelünk mi az első teendőnk? Elmegyünk a fürdőbe…érkezett a válasz a legtöbb ismerősömtől.  NEM! Legyünk teljesen őszinték! Jellemzően ránézünk a telefonunkra, végiggörgetjük a naptárunkat, a Facebook falunkat, átfutjuk a maileket. Igen, már reggel így kezdjük a napot. Most mégsem arra szeretnék kitérni, hogy rendben van-e ez így. Így van és kész. Majd jön a munka…stb. Világítsunk rá, hogy sokkal többet gépezünk, mobilozunk, mint azt gondolnánk, ami miatt sokkal többször van fejfájásunk. Ennek elsődleges fő oka: nem pislogunk eleget!

Hogy jön a képbe a pisilés?

Levegőt nem felejtünk el venni, mert a nélkül nem tudunk létezni, de a telefon képernyője, vagy a monitor előtt dolgozva igenis elfelejtünk eleget pislogni, amitől megfájdul a szemünk vagy fejfájásunk lesz. Nem figyelünk arra, hogy megfelelő távolságról nézzük a képernyőt, amitől fejfájásunk lesz és még két fontos feladatra nem figyelünk, ami a rendszeres vízivás, amitől fejfájásunk lesz és ehhez kapcsolódik, a rendszeres pisilés. Na ettől az egytől éppen nem fájdul meg a fejünk. 

Döbbenet: ezért nem isznak megfelelő mennyiségű vizet a nők

IGEN, A PISILÉS IS FONTOS. Ez tény.

A legtöbb nő, köztük én is, azért is spórolunk a vízivással, hogy ne kelljen wc-re menni. Megdöbbentő!!! Pedig az a kis séta is, amíg a wc-re elmegyünk, sokat segít abban, hogy jobb legyen a napunk. Igenis mi nők, nem szeretünk pisilni, nem szeretünk wc-re járni, csak ha már tényleg nagyon kell, pláne akkor nem szeretünk, ha az a wc nem otthon van.

Szeretem a munkám, de rámegy az egészségem

– Reggel még talán jól ülök a székben, nap végére már görnyedten, fáradtan.

– Reggel iszok egy kávét, amivel kihúzom ebédig. Vízivásra már nincs időm, mert kezdődik a munka, gondolatban lerendezem, hogy majd nemsokára iszok. 

– Ebéd előtt már érzem, hogy fáj a fejem, ennem és innom kellene.

– Ebédszünetben gyorsan megeszek valamit, aztán iszok egy kávét.

– Visszamegyek dolgozni, és a következő 1 órában rám tör a kajakóma, majd ismét egy fejfájás, amitől szenvedek a munka végéig!

Nem akarok kiégett Anyuka lenni

10 év ilyen munka után, már fáj a hátam és a térdem a rossz üléstől és megtanultam együtt élni a fejfájásommal, elmondhatom, hogy hosszú távú kapcsolatom van vele.

Megszületett a kislányom, majd 3 év után visszamentem dolgozni és elfelejtettem, hogy jó pár évig, a fejfájásom és én milyen jól kialakítottuk a munkában töltött időmet. De tudtam, hogy nem akarom már ezt a kapcsolatot. Most már úgy akarok dolgozni, hogy nem fáj a fejem közben. Fejfájás nélkül, sokkal kreatívabb, vidámabb vagyok egész nap, hazaérkezve a kislányomhoz, nem egy kiégett, hanem egy kiegyensúlyozott Anyát kap. 

3Fejfájás gyötör és nem szeretek pisilni_szemfüles program

A probléma adott volt, megoldást akartunk, megálmodtuk, kértünk hozzá orvosi támogatás és elkészült!

Itt a megoldás az állandó telefonhasználat és a monitor figyelés okozta fejfájásra

Egy számítógépre és androidos mobiltelefonra telepíthető program, ami mérés alapon figyelmeztet, ha keveset pislogunk, ugyan így ha közel hajolunk a monitorhoz, akkor jelzi, hogy távolabbról nézzük. Beállított időközönként figyelmeztet, hogy ideje inni egy pohár vizet vagy épp tartsunk szünetet, akár pisilni. Az már rajtunk múlik, hogy azt a vizet oda is készítsük és valóban meg is igyuk. Én egyébként viccből beállítottam óránkénti jelzéssel, hogy „Ne légy hülye, vedd komolyan a jelzéseket!” J

Szemész szakorvosok biztosítják a megfelelő beállítások hátterét

Bár mi álmodtuk meg, a megfelelő számú pislogás és a monitor-szem közötti távolság beállítása, szemész orvosok szakvéleménye alapján történt. 

Először bosszantott, hogy a program szerint mindent rosszul csinálok, hát ne hogy már jobban tudja nekem mi a jó, de be kell látnom a szemészeknek igazuk van. Az első hónapban még én is közelharcot vívtam a jelzésekkel, a következő hónapban viszont sikerült megbékélnem vele és közös nevezőre jutottunk, beadtam a derekam és kisebb – nagyobb sikerrel betartottam mindent, amit jelzett a program. Már nem csak láttam a programban, hogy jobbak lettek az eredményeim, de ÉREZTEM is a változást.

  Személyes tapasztalatom, ami nem egy fizetett hirdetés

– Megszűnt, a nap közben többször előforduló homályos látásom.

– Sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok.

– Iszok vizet munka közben is (járok pisilni J)

– Nem fáj a szemem és a fejem nap közben.

– A munkámban, a teljesítményem sokkal egyenletesebb.

– Fejfájás nélkül szárnyalnak a gondolataim, már van időm cikket írni

Most már elmondhatom, hogy nap végére nem csak 2 kávéval ülök az irodában, hanem ittam vizet is. Járok ugyan wc-re a munkahelyemen, de nem áltatom magam, továbbra sem szeretek idegen helyen pisilni, a program ebben nem fog tudni segíteni!!! 

SZEMFÜLES program, ami megvéd a képernyő használat káros hatásaitól

A SZEMFÜLES nevű program azért jött létre, hogy a levegő vétel mellett, a napi életminőséget javító feladatainkat, rendszeres jelzés mellett megtegyük, ezzel elkerülve a fejfájásokat, szemfájást, kiegyensúlyozottabbak legyenek a mindennapok. A programban, egyedi jelzéseket is be lehet állítani, akár saját képekkel. Javaslom, hogy ha letöltöd a programot, te is állíts be magadnak bizonyos időközönként egy-két vicces vagy kedves üzenetet, így neked is jobb kedved lesz napközben. Én, a gyermekem mosolygós képét állítottam be, ami óránként jelenik meg azzal az üzenettel, hogy „Ne felejts el mosolyogni – van miért”. Egy ilyen kis apróság a nők lelkének már épp elég… 

SZEMFÜLES program, az aktív szervezetért

Ha a szemünk a legfontosabb érzékszervünk, vajon miért nem védjük jobban? Persze, ha már romlik a látásunk, akkor veszünk egy szemüveget, ha fáj a fejünk veszünk be egy gyógyszert, de a megelőzésre nem fordítunk kellő figyelmet. A Szemfüles program segít mindenkinek, aki naponta több időt tölt képernyő előtt, hogy már ne meggyötörten, szem és fejfájásokkal éljék mindennapjaikat. Egy próbát mindenképp megér.

Élj a lehetőséggel és tegyél egészségedért már most, ami megváltoztatja az egész életed!

További írásaink

Rács nélküli képernyőbörtön

Olyan korszakot élünk, melyben az okos eszközökre már nagyobb az igény, mint a luxusportékákra, és jobban rájuk szorulunk, mint a legtöbb mindennapi eszközre, mely rendelkezésünkre

Monitor olvasás

A mindennapi rohanás mellett a legtöbb embernek szüksége van olyan tevékenységekre is, amitől egy kicsit kikapcsol, és elfelejtheti a problémáit. Sokan ilyenkor a családjukkal, barátaikkal