Gyermekeink a szemünk fénye. Miért ne figyelnénk oda az ő szemük világára is?

Mióta átléptünk egy teljes új és modern érába, azóta meg kellett tanulnunk alkalmazkodni az új digitális eszközeinkhez, csak úgy, mint ahogy anno meg kellett tanulnia elődeinknek a gépjárművek, gőzgépek, elektronikus eszközök használatát is. A digitális forradalom pedig, ahogy minden más innováció is hordoz magával egy fajta veszélyt. Hiszen minden, ami új és modern károssá is válhat, amennyiben nem fordítunk rá kellő figyelmet, ha nem használjuk az előírások szerint, vagy ha túl sokat vagyunk kitéve neki. Ezt sokak kemény leckék árán tanulták meg, ezért nem árt hallgatni a múlt szavára, és nem elkövetni ugyanazokat a hibákat, amelyeket ők követtek el. Főleg, ha arról van szó, hogy a jövő generációit is megóvjuk.

Ahogy egyre nőtt az okos eszközök használatára való igényünk, és lassan teljesen belefolyt mindennapjainkba, úgy a velejáró problémák is szépen lassan felszínre kerültek. Problémák, melyekkel nem csak nekünk, de gyermekeinknek is szembe kell nézniük, mivel ugyanolyan felhasználók, ugyanolyan élvezői a modern technológiáknak, mint mi.

Figyelembe kell azonban vennünk, hogy bár immunrendszerünk erősebb lehet a felnőttekénél, attól még szervezetük rosszabbul reagálhat bizonyos ingerekre, főleg ha igen erős, fokozott auditív és vizuális behatásokról van szó.

Ezért, ahogy saját magunk védelmére, úgy a kicsik védelmére is egyre több cég, startup fejleszt manapság olyan appokat és szoftvereket, melyek biztonságukat és egészségüket védi, felügyeli.

Az ilyen szoftverek figyelhetik a pislogást, a monitortól való kellő távolság megtartását, a rajzfilmnézés vagy épp játék hosszát, stb. Ez már csak azért is fontos, mert megannyi statisztika igazolta: a túlzott tabletezés, telefonozás, monitor előtti ülés rengeteg egészségügyi problémához vezethet.

Bármely képernyő nézése már rövid idő után is a szemizmok elgyengüléséhez vezethetnek, mely rövidlátást, látáskárosulást okozhatnak. Gyermekeknél ezek a szemet ért hatások hatványozottan terhelnek, ezért ők különleges védelmet igényelnek.

„A KSH adatai szerint 100, gyermekes háztartásra 2016-ban 115 okostelefon jutott, amelyek száma 2017-re 143 darabra nőtt. Az iskolákat ellátó orvosok vizsgálatai alapján az iskolás korú gyermekek egyes szembetegségei Magyarországon a 2016/2017. tanévben: 44.2154 vizsgált gyermekből 95.373 főnél voltak fénytörési hibák és alkalmazkodási rendellenességek, 2.688 főnél mutattak ki kancsalságot és 2.887 gyermek esetében vakság és csökkent látást állapítottak meg. Előbb-utóbb biztosan a gyermek kezébe kerülnek az okos eszközök, amelyek helyes használatához az ingyenes, egészségmegőrző Szemfüles app is hozzájárul.”

Az olyan appok, mint a Szemfüles használat közben nem csak végig figyelik a felhasználót, hanem finom figyelmeztetésekkel informálják is, ha például nem pislog eleget, vagy ha túl közelről nézi az eszközt. Az eszközhasználat közben pedig információkat gyűjtenek, felmérést készítenek.

Miért kockáztassuk meg tehát, hogy gyermekünket vagy magunkat kötőhártyagyulladás, látáskárosodást és egyéb nem kívánt hatás érje, ha ott a kezünkben a megoldás, pont azon a telefonon vagy tableten, amitől olyan nehéz elszakadnunk, és ami a probléma fő forrása? De nem kell problémaforrásnak tekintenünk rá, ha tanulunk elődeinktől, és preventíven állunk hozzá az elkerülhető komplikációkhoz.

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk gyermekeinkre, hogy semmi sem szabhasson határt fejlődésüknek és kíváncsiságuknak!

A Szemfüles alklamzásá egy olyan ingyenes szoftver, ami képes arra, hogy segítse a felhasználókat abban, hogy a képernyő előtt töltött idő ne károsítsa a szemeket. Kifejezetten segít a gyerekek számára abban, hogy még fiatalon megtanulják azt, hogy hogyan tudják védeni szemük egészségét és látsukat.

Az ingyenes alkalmzás itt elérhet: https://app.smarteyesaver.com/select-use-mode

További írásaink

Rács nélküli képernyőbörtön

Olyan korszakot élünk, melyben az okos eszközökre már nagyobb az igény, mint a luxusportékákra, és jobban rájuk szorulunk, mint a legtöbb mindennapi eszközre, mely rendelkezésünkre

Monitor olvasás

A mindennapi rohanás mellett a legtöbb embernek szüksége van olyan tevékenységekre is, amitől egy kicsit kikapcsol, és elfelejtheti a problémáit. Sokan ilyenkor a családjukkal, barátaikkal

Játékok hatása a szemre

A nap végén nem mindig egyszerű frissnek maradni, és elvégezni az otthoni teendőket. Munka után még takarítani kellene, néhányan még tanulnak is munka mellett, vagy