Rács nélküli képernyőbörtön

Olyan korszakot élünk, melyben az okos eszközökre már nagyobb az igény, mint a luxusportékákra, és jobban rájuk szorulunk, mint a legtöbb mindennapi eszközre, mely rendelkezésünkre áll.

Ez leginkább talán a fiatalabb generációkra igaz, hiszen elég megnézni, mi történik, ha egy hisztis gyerek kezébe adunk egy tabletet, vagy ha egy durcás tini értesítést kap az okostelefonjára egy barátjától vagy a kedvenc appjából. Manapság olyan kardinális szerepet játszanak életünkben ezek az apró masinák, hogy sokan nem csak szimplán elvonási tüneteket észlelnek magukon, hanem szinte már egzisztenciális válságot élnek át, ha megfosztják őket tőlük, mondjuk ha szervizbe kell adni, elveszítik, ott felejtik valahol vagy ne adj Isten lemerül valamelyik.

Persze, sokkal egyszerűbb odanyomni a gyerek kezébe egy szendvicset és leültetni a tablet elé, ha őrjöng és nem hat rá a szép szó, vagy ha csak szeretnénk gyorsan elugrani zuhanyozni amíg a kicsi elszórakoztatja magát, mint más módot találni a lenyugtatására. Igen, ez egyértelműen az egyszerűbb és gyorsabb út, és miért is ne választhatnánk ezt, ha egész nap egy percünk se jutott magunkra vagy kedvesünkre? Igen ám, de mint mindenből, ebből is megárt a sok. Hiszen a modern készülékek megannyi praktikus tulajdonságuk mellett, sajnos igen sok veszélyt is hoznak magukkal. Gondoljunk csak az alvás- és figyelemzavarra, a szorongásra, a hát- és nyakfájásra, és megannyi aprónak tűnő kellemetlenségre, mely óriási problémává nőheti ki magát, és ami sajnos egyáltalán nem csak minket felnőtteket érinthet.

Tehát vajon mi annak az ára, ha hagyjuk, hogy képernyők neveljék fel gyermekeinket?

A legújabb kutatások szerint 7 és 18 év között napi 2 óra még megengedett, ami az okos eszközök használatát illeti. Amennyiben ennyire korlátozzuk ezeknek a digitális eszközöknek a használatát, a szenvedélybetegségek kialakulása is erősen csökken.

Nézzük azonban meg, hogy milyen káros hatásai lehetnek felnőttekre és gyermekekre egyaránt, ha túlzásba visszük az okos eszközök használatát:

1. Rossz testtartás, hátfájás, váll és nyakhúzódás

 • Már távolról is felismerhető az a tipikus testtartás, ahogy a telefonunk fölé görnyedünk. Sajnos idővel a görnyedés akkor is megmarad, ha semmilyen okos eszköz nincs is a kezünkben. Ezt pedig csak tetézi, ha társul hozzá még egy kis váll- és izomfájdalom.
 • Egy kényelmetlen ülés, vagy rosszul elhelyezett ülőalkalmatosság, egy rossz-ergonómiájú szék, vagy csak maga a helytelen testtartás mind hozzájárulhat ahhoz, hogy hosszútávon is megérezze testünk a túlzott okos eszköz használatot
 • A laptopok pedig még tovább súlyosbíthatják a helyzetet, mivel a billentyűzet és a képernyő túl közel helyezkednek el hozzánk. A felhasználók nagy része túlzottan felhúzza a vállait írás közben, vagy görnyesztik a hátukat a laptop fölé hajolva.

2. Sajgó kezek és csukló – esélyes kéztő szindróma

 • Klasszikus tünetnek számít a digitális eszközök használatánál, hogy egy idő után fájdalom, sajgás, zsibbadás lép fel az ujjakban, a csuklóban, a vállakban. Később merevség és még gyulladás is felléphet, amennyiben a felhasználó ignorálja a figyelmeztető jeleket.
 • Gyermeke furcsán csavargatja csuklóját az egérhasználat közben? Vagy játék közben ismétlődő, esetleg megerőltető mozdulatsort kényszerű végrehajtani? Esetleg túl sokat gépel, pötyög? Ezek az ismételgetett mozdulatok, mozzanatok krónikus állapotokhoz, akár maradandó idegsérülésekhez is vezethetnek. Ne hagyjuk odáig fajulni a helyzetet, hogy gyermekünk olyan kifogással áll elő leckeíráskor, hogy nem bírja fogni a tollat, mert fáj a keze tőle.

3. Fáradt, száraz szemek

 • Száraz szemek – mind ismerjük azt a kínzó, égő érzést, ami megakadályoz a koncentrációban… ezek mind a fáradt szem jelei. Sajnos az egyik leggyakoribb mellékhatása a túlzott számítógép/digitális eszköz-használatnak.
 • Éles fény és erőteljes színkontrasztok, villanó képek és hihetetlen speciális effektek teszik a legtöbb játékot igazán izgalmassá és feledhetetlenné, mégis szemünk nem köszöni meg, ha órákig nem bírjuk levenni a tekintetünket a monitorról. Amennyiben ugyanezt a fokozott figyelmet egy aprócska képernyőnek szenteljük, az ismételten csak súlyosbít a dolgon. A legkellemetlenebb azonban az, hogy egy lekötött figyelmű gyermek sokkal nagyobb eséllyel felejt el pislogni, ami komolyan ront a már amúgy sem fényes helyzeten.
 • Nem mellesleg a kint eltöltött idő hiánya akár gyermekkori myopiához, rövidlátáshoz is vezethet.

4. Fejfájás

 • Gyermekeknél ritkán figyelhetünk meg fejfájást, de a túlzott képernyőhasználat bizony ezen is változtathat.
 • Az izomfeszülés a nyakszirt és a fej találkozásánál igazi kínzás szemeinknek, és nem csak fizikai, de mentális stresszt is kiválthat.

5. Stressz és szorongás

 • Bár az okos eszközökön töltött idő elnézőnek, akár pihentetőnek tűnhet, mégis tucatnyi tanulmány és kutatás bizonyította már, hogy komoly szorongáshoz is vezethet.
 • Eme eszközök által kiváltott stressz (Pl. e-mailek állandó ellenérzése, a folyton beömlő értesítések) hosszú távon szív- és emésztési problémákhoz is vezethetnek.

6. Fizikai kimerültség

 • Túl sok telefonozgatással vagy tabletezéssel eltöltött idő nem csak szellemileg fáraszt ki felnőttet és gyereket egyaránt, hanem fizikailag is megterhelő tud lenni.
 • Hosszú ideig mozdulatlanul ülni vagy feküdni negatív hatással lehet a keringésre, túlzott feszültséget okozhat az izmokban és árthat a forgóknak is. Ennek az az eredménye, hogy minden mozgás nélkül is elfárad az ember.

7. Alvászavar

 • Kutatások bizonyították: bármilyen szintű digitális eszköznek való kitétel változtathat az agyműködésen és alvászavart idézhet elő. Ez persze az eszközök által okozott stressz egyik mellékhatásaként is felléphet.
 • Maga a kék fény, melyet ezek az eszközök sugároznak is negatív befolyással van az agyra, mely komolyan megnehezíti az elalvást.

8. Elhízás

 • Minden modern eszköz tökéletes bébiszittert tesz ki, mert sokáig le tudják foglalni már a legkisebb gyermekeket is, viszont ez által a mesterségesen generált mozgáshiány által könnyen elhízhat a kicsi, mely számos további problémához vezethet, mind fizikai, mind mentális szinten.

9. Kompromittált immunrendszer

 • Egy 2011-ben publikált britt tanulmány, melyet a London School of Hygiene & Tropical Medicine állított össze, bebizonyította, hogy az okostelefonok 92%-a magas szinten szennyezett baktériumokkal, köztük 16%-uk a veszélyes E.coli baktériumtörzzsel is, mely leginkább fekáliából kerül ki. A mi éghajlatunknál az ilyen patogének akár hosszú órákig, néha napokig is túlélnek szilárd felületeken.
 • Ha gyermekünk ezeknek a fertőzéseknek hosszasan van kitéve, előbb-utóbb tüneteket is kezd produkálni, megbetegedhet. Ha pedig belegondolunk, milyen könnyen fertőzik meg egymást a gyerekek, annál fontosabb odafigyelnünk arra, hogy ezeket az eszközöket rendszeresen fertőtlenítsük, és megtanítsuk gyermekeinknek hogyan kell helyesen kezet mosni.

Persze nem ügyelhetünk gyermekeink minden mozdulatára, és nem figyelhetjük árgus szemekkel minden léptüket, ám azért tehetünk, hogy legyen életük otthonunk falain kívül is, és hogy mentális és testi épségük érdekében, ne csak a virtuális világban lássák meg a szépet, éljék meg a csodát, és ne csak abban leljenek örömet, ha nyomogathatják a telefonjukat, tabletjüket.

A döntés a mi kezünkben van és ehhez innovatív eszközöket is segítségül hívhatunk: http://bit.ly/2IMzqYd

További írásaink

Monitor olvasás

A mindennapi rohanás mellett a legtöbb embernek szüksége van olyan tevékenységekre is, amitől egy kicsit kikapcsol, és elfelejtheti a problémáit. Sokan ilyenkor a családjukkal, barátaikkal

Játékok hatása a szemre

A nap végén nem mindig egyszerű frissnek maradni, és elvégezni az otthoni teendőket. Munka után még takarítani kellene, néhányan még tanulnak is munka mellett, vagy