Monitor olvasás

A mindennapi rohanás mellett a legtöbb embernek szüksége van olyan tevékenységekre is, amitől egy kicsit kikapcsol, és elfelejtheti a problémáit. Sokan ilyenkor a családjukkal, barátaikkal töltenek időt, megnéznek egy filmet vagy sorozatot, vagy pedig olvasnak.

Az olvasási szokások nagyban átalakultak az utóbbi évtizedekben, hiszen a digitális újítások megjelenésével egy kicsit háttérbe szorulhatott a nyomtatott könyvek és a sajtó. A Kildara felmérése szerint a válaszadók mintegy 20%-a ma már digitális formában olvas, a hagyományos, nyomtatott verzió helyett.

Ebbe beletartozik az e-bookok, telefonok, tabletek és számítógépek használata is. Ez a felmérés főleg a könyvolvasásra irányult, de ha belegondolunk, akkor a napi sajtófogyasztásunk nagy része is manapság már inkább az online, képernyőkről elérhető verziókra irányul.

Attól függően, hogy ki mennyit olvas, akár könyvet, akár folyóiratot, naponta akár több órát is eltölthetünk a képernyők előtt. Ezáltal sokaknál fejfájás, szemszárazság, szemirritáció alakulhat ki, aki pedig munkája során még többet használja a képernyőket, arra ez hatványozottan igaz lehet.

A telefonon olvasásnak rengeteg előnye van, egy darabig én is rászoktam, hiszen annyira egyszerű! A telefonok szinte már hozzánk nőttek, folyamatosan ott van a zsebünkben vagy a táskánkban, és ha éppen van 3 percünk, vagy két megállót megyünk a metróval, csak előkapjuk és elolvasunk néhány oldalt, míg egy könyvet sokszor nehezebb elővenni és eltenni.

Ha több könyvet is szeretünk olvasni egyszerre, akkor is minden ott van velünk egyszerre, anélkül, hogy többszáz oldalt cipelnénk magunkkal. Vitathatatlan tehát, hogy mennyi előnye van annak, ha a telefonunkon olvasunk, azonban az egészségünkre is érdemes odafigyelni.

A gyakori képernyőhasználat következtében több egészségügyi probléma is felléphet mind rövid, mind hosszútávon. Ennek egyik legjellemzőbb változata a szemszárazság-szindróma, mely során a kellemetlen irritáció, túlzott könnyezés, a szem fáradtsága is felléphet.

Ez rövidtávon levertséget, kedvtelenséget, hosszútávon pedig komolyabb szemromlást is okozhat.

Mit tehet, hogy megóvja egészségét?

  1. Figyeljen oda arra, hogy elegendő vizet igyon

A napi folyadék-bevitel ajánlott értéke felnőttek esetében 2-3 liter vizet jelent. A legtöbben ezt nehezen tartják be, pedig nagyon fontos része az egészségünk megőrzésének. Igyekezzen meginni minden 1-2 órában egy pohár vizet! Ezzel megelőzheted a gyakori fejfájásokat és tovább maradhatsz szellemileg friss a nap végén.

  • Ne nézze túl közelről a képernyőt

Az ajánlott távolság a kijelző és a szemed között körülbelül 50 cm, de általában, ha körülbelül kartávolságnyira vagy a képernyőtől, az megfelelő lehet. Figyelj oda, hogy ne nézd túl közelről a monitort, mert fokozottan ártalmas lehet a szemeid egészségére. Ha nem akarod, hogy vagyonokat kelljen kiadnod újabb és újabb szemüvegekre, figyelj oda a szemeid egészségére!

  • Pislogjon elég gyakran

A pislogásnak nagyon fontos szerepe van a szemünk egészségének megóvásában. A pislogás elősegíti a védelmező könnyhártya képződését a szem felületén, ami segít a szemszárazság kialakulásának megelőzésében, és távoltartja a szennyeződéseket. A gyulladások és fertőzések megelőzése érdekében feltétlenül érdemes odafigyelned erre!

  • Ne üljön egy helyben túl sokáig

Az irodai, illetve számítógépes munkavégzés egyik leggyakoribb hátulütője a gerinc- és derékfájdalmak kialakulása. Az ülőmunka nincs a legjobb hatással az egészségünkre, különösen, ha mellette mozgásszegény életvitelt folytatunk. Érdemes 1-2 óránként felállni a számítógép elől, mozogni egy kicsit, ilyenkor össze is köthetjük a tevékenységet a folyadékbevitellel és elmehetünk egy pohár vízért.

  • Iktasson be pihenőket

A számítógépes munkavégzés eseten az óránkénti 10 perc pihenőidő nem csak, hogy ajánlott, de egyenesen előírás a munkavállalók számára. Ez nem csak a munkavégzésre vonatkozik, érdemes akkor is beiktatnod, ha csak szórakozásra használod a számítógépet! A szemeid egészségének megőrzése érdekében azonban elengedhetetlen, hogy betartsd ezt az előírást, és ne legyél idő előtt szemüveges.

Amennyiben szeretné elérni, hogy hosszútávon meg tudja őrizni egészségét, próbálja meg betartani a feljebb említett pontokat!

További írásaink

Rács nélküli képernyőbörtön

Olyan korszakot élünk, melyben az okos eszközökre már nagyobb az igény, mint a luxusportékákra, és jobban rájuk szorulunk, mint a legtöbb mindennapi eszközre, mely rendelkezésünkre

Játékok hatása a szemre

A nap végén nem mindig egyszerű frissnek maradni, és elvégezni az otthoni teendőket. Munka után még takarítani kellene, néhányan még tanulnak is munka mellett, vagy