Cooperative care

A Szemfülesben alapvető célunk, hogy hozzánk a Páciensek és Gazdáik „haza járjanak”, minden látogatás alkalmával a szakértelmen túl kedvesség, megnyugtató légkör és barátságos bánásmód fogadja Őket.

A nyugati klinikákon és rendelőkben egyre inkább elterjedt az úgynevezett „Cooperative care” szemlélet, a „Low stress handling”. Magyarul úgy lehet leginkább megfogalmazni ezt a modern szemléletű bánásmódot, hogy a rendelőbe érkezés első pillanatától a kisállat együttműködésére alapozunk, és igyekszünk a stressz-szintet a lehető legalacsonyabban tartani mind a négylábú, mind a kétlábú ügyfeleinknek. Ez magába foglalja a hypoallergén jutalomfalatokkal történő motivációt, a speciális feromonos párologtatást (ami az állatokat megnyugtatja), a vizsgálat, kezelés során a stressz-szegény bánásmódot, a csúszásmentes padlólapot, a macskás órákat (amikor nincsenek a váróban kutyák) és sok-sok más dolgot.

Ennek a rendszernek az „üzemeltetésére” nagyon fontos a rendelői személyzet, az állat és a tulajdonos szoros együttműködése. Ideális esetben már kölyökkorban el kell kezdeni a tréningezést, otthoni gyakorlást, majd a rendelői környezettel való ismerkedést, hogy később könnyen menjenek ezek a dolgok. Ugyanakkor felnőtt állatok esetében is rengeteg mindent el lehet érni, hogy az orvosnál tett látogatás a lehető legkellemesebben teljen.