Tanácsok nyuszitartáshoz, kezdőknek 2.

Táplálási alapismeretek

A nyúl növényevő emlős, fogai állandóan nőnek, ezért folyamatosan rágcsál. Jelentős náluk a vastagbélemésztés, így sok rostot igényelnek a takarmányban. Jellemző rájuk a caecotrophia (magyarul lágybélsárevés), tehát kétféle bélsaruk van: egy vitaminban, fehérjében gazdag lágybélsár, melyet visszaesznek (ez teljesen normális jelenség), és egy formált, kemény bélsár, melyet „nyuszibogyókként” látunk az alomban.

  • Táplálásuk alapja a friss, illatos réti széna, kb. 80%-át a takarmányuknak ez kell, hogy kitegye.
  • Jó minőségű, extrudált nyúltápból testmérethez mérten keveset ehetnek napi rendszerességgel (kb. 2 kg-os felnőtt nyúl esetén egy kisebb maréknyit).
  • Szükségük van emészthetetlen rostokra, melyet nem mérgező fák ágaival biztosíthatunk pl. almaág.
  • Emészthető rostokat friss zöldséggel, gyümölccsel vihetnek be, ilyen az alma, répa, melyet hámozva javasolunk adni.
  • Adhatók friss vagy szárított gyógynövények, gyomnövények is.
  • Mértékkel, ritkán adhatók a magas kálciumtartalmú növények, mint a lucerna, petrezselyem, sóska, kapor stb.
  • Tilos adni puffasztó, „K-betűs” növényeket (pl. káposzta), vegyszeres vagy primőr termékeket (legtöbb saláta), magas szénhidráttartalmúakat (pl. banán), és magkeverékeket.
  • Fontos, hogy a jutalomfalat az legyen ami, a nyuszinak nem azzal kell jóllakni!
  • Fő a változatosság!

Előző
Következő